Kristiansands logo ble godkjent 8. desember 1909. Den er basert på det vi tror er det eldste seglet fra byen Kristiansand, som er datert til 1643. I det året kong Christian den Fjerde innvilget byen retten til å bruke den Kongelige kronen og den norske løven på seglet sitt.

Kristiansand logo

Kristiansands tradisjonsrike logo. Et slikt logodesign kalles for ordens skyld et byvåen.

Dette er et ovalt segl med en sann, lys rød bakgrunn. Det røde er så rødt som en barnevogn. Toppen av ovalen har den kongelige kgronen. Korset på toppen av kronen er der fordi Norge er en kristen nasjon. Kronen er avbildet i gull og rødt, og er et symbol på at kongen grunnla byen.

Rundt ytterkanten står ordene ”TANDEM BONA CAUSA TRIUMPHAT” trykt i hvite blokkbokstaver. Dette oversettes til ”det gode triumferer til slutt”. Det blomstrer fra kanten av bokstaven på begge sider av kronen. Denne blomstringer ser ut til at den holder kronen på toppen av seglet. Under kronen er et tre (som skal se ut som et furutre) som vokser. Treet hviler på det grønne gresset på bunnen av ovalen. Kong Kristian den Fjerdes motto er skrevet med tre store bokstaver på kronen: R.F.P. Det er en forkortelse for ”Regna Firma Pietas” eller ”Gudsfrykt styrker rikene” som det betyr på norsk. Kristiansands logo er ganske iøynefallende med dens modige farger og avbildning av den norske løven.